Om mig & CV
Brunt bälte i kommunikation
Jag har jobbat med intern och extern kommunikation för företag och offentlig sektor i över 20 år. Med stor erfarenhet, grym social kompetens, osläckbar passion och gott ledarskap vill jag nu hjälpa er att lösa just er kommunikationsutmaning.
Konsultstöd är inget mumbo jumbo. Det handlar om att få en extern, professionell blick på din verksamhet och extra driv och passion där dina egna resurser inte räcker. Dessutom erbjuda en skön flexibilitet, som ger dig inflytande över när uppdraget börjar, vilka uppgifter som ska lösas, och när mina tjänster inte längre behövs.
I mina händer är kommunikation och konsulterande kul och enkelt. Jag är prestigelös och har kul när jag jobbar. Journalistiken lärde mig tänka snabbt och skriva underhållande. Mitt strategiska tålamod kommer från många år som kommunikationschef i stora komplexa organisationer. Men jag skulle inte vara mycket till konsult om jag inte också drevs av en tävlingsinstinkt – en vilja att prestera bra och bli klar på tid och dra projekt i mål och kunna fira stora och små triumfer.
Med andra ord: jag är supertrygg i min kompetens – men jag är ingen svartbältad superninja. Jag är fortfarande nyfiken och inser att jag har massor att lära mig, inte minst av dig som kund.
Nedan ser du mer av det jag gjort i mitt yrkesliv och som förlänat mig i alla fall ett brunt bälte i modern och smart kommunikation.
Erfarenhet & kompetens
Kommunikationschef, Varbergs kommun, 2018-2021
Som Varbergs kommuns första kommunikationschef någonsin fick jag forma kommunikationens strategiska uppdrag och verksamhetsnytta från grunden. I det ingick att utveckla den kommunikativa infrastrukturen och kommunikatörernas roll, status, uppdrag och mandat.
Som kommunikationschef har jag ingått i koncernledningen, förvaltningschefsgruppen, kommunstyrelsens ledningsgrupp samt varit min egen ledningsgrupp för kommunikationsavdelningen och dess åtta medarbetare. Jag har också lett koncernens kommunikationsnätverk och medverkat i olika styrgrupper och halländska samverkansformer.
Jag har under pandemin ingått i kommunens krisledning, med ansvar att leda kommunens kriskommunikationsorganisation. De insatserna blev 2020 nominerade till ett av landets finaste kommunikationspriser. Läs mer via länken nedan.
Framför allt har jag tillsammans med mina drivna duktiga medarbetare skapat kreativ kommunikation värdig en tvåfaldig Superkommun med landets starkaste tillväxt. I det har till exempel ingått lansering av ny medarbetarwebb,
öppnande av ny offentlig utställning och lansering av ny webb för det växande Varberg.
Presschef och kommunikationsansvarig, Ringhals AB, 2016 – 2018
Som presschef och presstalesperson för ett av Sveriges mest kända industrivarumärken i världens kanske mest kritiserade och ifrågasatta bransch lärde jag mig leva och andas kriskommunikation. Kärnkraftens kriskommunikation
hör till världens bäst utformade och övade, och även små incidenter blir potentiella förtroendekriser. På Ringhals var jag informationsansvarig i beredskapsorganisationen med uppdrag att leda Ringhals kommunikation vid
ett potentiellt reaktorhaveri.
Jag satt i kommunikationsavdelningens ledningsgrupp och i Ringhals företags- och driftledning, samt medverkade i flera av Vattenfallkoncernens strategiska nätverk. Det var en omvälvande tid där kraftverket avvecklade två
reaktorer och kommunikationsavdelningen skar ned både budget och personal. I effektiviseringen ingick att bygga en helt ny kommunikationsavdelning delad mellan Ringhals och vårt systerverk Forsmark i Uppland 40 mil bort.
Jag var delaktig i Ringhals proaktiva omsvängning där vi under min tid lanserade Ringhals på Facebook, utvecklade våra VIP-besök, och slog alla rekord i proaktiv, positiv mediabevakning. Jag representerade Vattenfall i kärnkraftens lobbyorgan i Bryssel, i en svensk/finsk samarbetsorganisation och var styrelseledamot och Ringhals företrädare i Värö Företagarförening.
Tillförordnad samt biträdande kommunikationschef vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, 2013 – 2016
Med 2 000 anställda, 900 forskare och 6 000 studenter är Sahlgrenska akademin en motor i svensk medicinsk forskning. Som tillförordnad kommunikationschef hade jag uppdraget att utveckla akademins interna och externa kommunikation: från att vara verksamhetens stöd i varumärkesfrågor, föra fram ledningens synpunkter på DN Debatt, eller med hjälp av webb, trycksaker och event göra medicinsk forskning från Göteborg känd i omvärlden. Jag upphandlade och samarbetade med reklambyråer, lanserade en ny tjänst för filmad kommunikation, var programledare och producent för en populärvetenskaplig podcast och styrde upp Sahlgrenska akademins medverkan i Almedalen. I tjänsten ingick chefsansvar för sex medarbetare.
Pressansvarig vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, 2011 – 2013
Enligt externa, oberoende mätningar uppmärksammas Sahlgrenska akademin varje år i nära 800 artiklar och inslag i landets 20 största riks- och regionmedier. Grunden i den frekventa medienärvaron är ett proaktivt pressarbete där akademin under min tid utvecklade medierelationerna, vässade sin presspitch och initierade samarbeten med nationella och internationella vetenskapliga nyhetstjänster.
Omkring 95 procent av publiciteten kring Sahlgrenska akademin är positiv eller neutral, men jag var också ledningens kommunikativa stöd vid kriser, medietränade våra chefer och ansvarade för akademins omvärldsbevakning.
Pressansvarig kommunikatör vid Naturvetenskapliga fakulteten, Göteborgs Universitet, 2008 – 2011
I mitt första jobb i universitetsvärlden var jag förutom pressansvarig också redaktör och skribent för fakultetens personaltidning och alumnmagasin, copywriter för våra studentrekryteringskampanjer samt medredaktör för Länsstyrelsens tidsskrift Västerhavet (upplaga 4 000), tidningen Havsutsikt (upplaga 8 000) och Naturvårdsverkets vetenskapliga rapport Havet 2009.
Jag hann också genom ett 100-tal pressmeddelanden etablera Göteborg som den självklara nyhetskällan inom astronomi, klimatfrågor, vulkanutbrott och spinntronik.
Nyhetsjournalist, recensent och krönikör, Hallands Nyheter och Göteborgs-Posten, 1998– 2008
Under mina tio år som nyhetsreporter jobbade jag med granskande nyhetsjournalistik, skrev krönikor och recenserade musik, var medredaktör för jubileumsskriften Hallands Nyheter 100 år samt vice ordförande i Svenska Journalistföreningens lokalklubb. Som nyhetsjournalist skrev jag otaliga granskande artiklar och lärde mig från grunden hur journalister tänker, redaktioner arbetar och vad som gör en nyhet till en nyhet.
Fortbildning och meriter
AKADEMISK UTBILDNING:
– Journalistprogrammet, 100 p, Göteborgs universitet, klar 2000
– Medie- och kommunikationsvetenskap, 40 p, Göteborgs universitet, klar 1998
MERITER OCH PRISER:
– Årets bästa europeiska presskommunikation. 2014 tilldelades jag den internationella, populärvetenskapliga pressorganisationen IDW:s pris på 2 000 euro för årets bästa pressarbete. Priset uppmärksammade presskommunikationen kring Göteborgs universitets forskningsprojekt om livmodertransplantationer.
– Nära-priset 2007. Med artikelserien Tyypiskt svenskt belönades jag och tre kollegor med Nerikes Allehandas ”Nära-priset” på 75 000 kronor för årets bästa lokaljournalistik.
– Publicerad i antologin Goda Nyheter 20025. Mitt reportage om Varbergs läderfetischister publicerades i antologin Goda Nyheter som uppmärksammade 2005 års bästa journalistiska texter.
KOMPETENSUTVECKLING i urval:
– BLOOM kommunikationsnätverk med kommunikationsforskaren Mats Heide, Lunds universitet
– Mediaträning, Agency
– Framtidens Presskommunikation, Ability Partners
– Stabsmetodik, Ringhals och Varbergs kommun
– Så hanterar du besvärliga personer, Confex, Göteborg
– The Nordic Association of University Administrators Annual Meeting, Aarhus, 2013
– Vetenskapskonferensen AAAS Annual Meeting, Boston, 2013
– Internationell praktik vid press- och kommunikationsenheten, University at Albany, USA
– EU för journalister, EU-parlamentet i Strasbourg
– Intervjuteknik och metodik, kursledare John Sawatsky, Pressinstitutet
UPPDRAG i urval:
– Ledamot i programrådet för masterprogrammet Kommunikatör med inriktning mot offentlig sektor, Göteborgs universitet, pågående
– Adjungerad adjunkt vid Kommunikatörsprogrammet, Högskolan i Halmstad, 2021-2024
– Vattenfalls representant i Swedish Atomic Forum, 2016-2018
– Ledamot i EURATOM:s Communication Advisory Group, 2016-2018
– Styrelseledamot i Värö Företagarförening
– Ingick i Vetenskapsrådets referensgrupp för kommunikationstjänsten Expertsvar
– Ledamot i kommunikationsgruppen för det pågående stadsbyggnadsprojektet ”Vision 2020 Medicinareberget”, Göteborgs universitet/VGR/Göteborgs stad mfl
– Uppdrag för projektet ”Ny kommunikationstrategi vid Göteborgs universitet”, 15 procent av heltid under 2012
– Medredaktör för publikationerna Munhälsa, Västerhavet, Havsutsikt, Havet 2009
Språkkunskaper:
Svenska modersmål
Engelska förstår, läser, skriver och talar flytande